34 DE MINI-ME SNEL TEST!

mini-me

Stel je voor: Je loopt op straat en je ziet daar ineens een jongentje staan. Een jaar of zes oud, met tranen in de ogen en angstig om zich heen kijkend.

Vraag 1:

Wat komt er het eerste in je op, om te doen? (omcirkel zo eerlijk mogelijk, wat hoogst waarschijnlijk op jou van toepassing zal zijn)

  1. Je loopt rustig op het kindje toe, maakt voorzichtig contact, gaat iets door de knieën en vraagt op zachte toon wat er aan de hand is.
  2. Je grijpt het kind onaangekondigd bij de arm en zegt op strenge toon, dat het per direct moet stoppen met aanstellen en huilen, omdat het op deze manier natuurlijk nooit zijn moeder zal terugvinden.

Ik schat in, dat de meesten van ons voor antwoord A zouden gaan. Wat roept het bij jou op, wanneer je je voorstelt dat iemand optie B zou uitvoeren? Wat vind je daarvan? Wat denk je dat het op zal leveren aan resultaat? En hoe zou het jongetje zich hierbij voelen?

Stel je vervolgens voor: Je loopt op straat met je ziel onder je arm. Met tranen in je ogen en angstig om je heen kijkend.

Vraag 2:

Hoe ga jij met jezelf om, als je verdrietig, eenzaam, angstig of alleen bent? (omcirkel zo eerlijk mogelijk, wat hoogst waarschijnlijk op jou van toepassing zal zijn)

  1. Je keert rustig even naar binnen en vraagt je op zachte toon af, wat er met je aan de hand is.
  2. Je geeft jezelf een schop onder je reet en zegt dat je direct moet stoppen met aanstellen en huilen, omdat het op deze manier nooit wat met jou zoal worden.

Persoonlijk koos ik voor andere kinderen optie A, maar voor mezelf bracht ik ongemerkt en klakkeloos versie B in de praktijk.  Bikkelhard voor mezelf.

In feite herhaalde ik gewoon wat ik als kind geleerd had, vanuit hoe ik de dingen had geïnterpreteerd en beleefd. Ik sprak mezelf vermanend toe, gaf mezelf steeds straf, kraakte mezelf af, was doorgaans afkeurend en boos en gaf mezelf nauwelijks credits, laat staan tijd om even op adem te komen tussendoor.

Het heeft mij heel veel inzicht gegeven door hierin naar mijn eigen kinderen te kijken. Omdat ik onvoorwaardelijk van mijn kinderen houd. Wanneer ik mezelf voorstel dat mijn eigen kinderen alleen op straat zouden staan, of bang zouden zijn, en ik zou ze hardhandig bij de arm grijpen en ze toesnauwen zich niet aan te stellen, gaat dat bij mij door merg en been. Ik moet er niet aan denken! Als ik heel eerlijk ben, dan heb ik me daar als moeder zelf ook wel eens schuldig aan gemaakt in een moment van frustratie, maar het komt niet heel vaak vaak voor. Zeker niet moedwillig of volledig bewust. En als ik vanuit dat gevoel naar het kleine meisje Willemijn kijk, die dingen eng vind of verdrietig is, dan helpt dit mij om ook milder met mezelf om te gaan. Ik merk wel dat ik als moeder, vooral wanneer ik onder grote druk of spanning kom te staan,  in de groef van mijn eigen oude nest dreig te schieten en daar dus echt alert op mag blijven!

Wanneer ik tegenwoordig merk dat ik meedogenloos, streng, hard, veeleisend, veroordelend naar mezelf ben, dan vraag ik mij af hoe ik dat met mijn eigen kinderen zou doen. Het gevoel wat er dan los komt probeer ik dan aan het kleine meisje in mij te geven. Hierdoor krijgt ze stapje voor stapje steeds meer ruimte om te mogen voelen wat ze voelt en te mogen beleven wat ze beleeft. Dit helpt mij om te helen, van wat nog niet verwerkt is.

Ik zie het tegenwoordig zo: In feite heb ik drie kinderen op te voeden. De twee kinderen die ik als moeder gebaard heb en het kleine meisje in mezelf, die opnieuw mag leren hoe het ook anders kan.

Herhaling vraag 2:

Hoe ga jij om, met het kleine kind in jezelf? (benoem zo eerlijk mogelijk, wat hoogst waarschijnlijk op jou van toepassing zal zijn)

Om het, voor de gein, nog een stukje breder te trekken: Ieder mens heeft een interne ‘mini-me’.  Dit impliceert in feite dat iedereen met dezelfde aandacht, respect en mildheid benaderd zou wensen en verdienen te worden, wanneer het eventjes verdwaald is op straat, of ergens anders een blunder maakt, zich wiebelig en inconsequent gedraagt, of een foutje begaat. Kan jij dat zien voor wat het is? Heb je daar ruimte voor? Mag dat aanwezig zijn? Ook wanneer het bijvoorbeeld jouw directeur, de meester, een misdadiger, Miss Holland of de parkeerwachter is? Of iemand die je bij vraag 1 antwoord B had zien uitvoeren?

Stel je weer voor: Nu loop je op straat en je ziet daar ineens een meneer staan. Een jaar of veertig oud, met tranen in de ogen en angstig om zich heen kijkend.

Vraag 3:

Wat komt er het eerste in je op, om te doen? (omcirkel zo eerlijk mogelijk, wat hoogst waarschijnlijk op jou van toepassing zal zijn)

  1. Je loopt rustig op het kindje toe, maakt voorzichtig contact, gaat iets door de knieën en vraagt op zachte toon wat er aan de hand is.
  2. Je grijpt het kind onaangekondigd bij de arm en zegt op strenge toon, dat het per direct moet stoppen met aanstellen en huilen, omdat het op deze manier natuurlijk nooit zijn moeder zal terugvinden.

Hoe ga jij om, met het kleine kind in de ander? (benoem zo eerlijk mogelijk, wat hoogst waarschijnlijk op jou van toepassing zal zijn)

DE VAAK NOG TE OVERBRUGGEN KLOOF TUSSEN HELDERE THEORIE EN TROEBELE PRAKTIJK

Ja, waarschijnlijk was dit verhaaltje niks nieuws onder de zon. Ik raak het ook niet aan, omdat ik denk dat het diepgaande uitleg behoeft. Ik raak het aan, zodat het stof er weer even vanaf vliegt en ik weer helder kan zien hoe ik het eigenlijk doe in de dagelijkse praktijk. Persoonlijk loopt mijn praktijk vaak nog rommelend en meestal nog mijlen achter op mijn heldere inzichten en opgedane kennis…

Vraag 4:

Hoe werkt dit bij jou, in je dagelijkse praktijk? Is er sprake van een kloof, in relatie tot de theorieën in jouw hoofd? Hoe groot is deze kloof? (benoem zo eerlijk mogelijk, wat hoogst waarschijnlijk op jou van toepassing zal zijn)

Nice day!

Lof

Willemijn

Eén gedachte over “34 DE MINI-ME SNEL TEST!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s