11 BEWUST LEVEN OF VERKRAMPT STREVEN?

weegschaal

Als kind heb ik vaak meegekregen dat het overgrote deel van de wereldbevolking, verwerpelijk, dom, burgerlijk, incapabel en slecht is.
De kapper verknipt je haar voor veel te duur, wij krijgen te weinig, de bakker bakt de broodjes altijd te zoet, de tandarts snapt zelf niet wat ie aan het doen is, slagers zijn verbloemde psychopaten, artsen zijn huichelaars, mensen achter een loket maken je het leven zuur, kakkers zijn geldwolven, zakenmannen afzetters, ambtenaren burgertrutten, fietsmakers prutsers eersteklas en de conducteur is een controle-rat. 

Maar wat krijg je hierdoor als kind voor wereldbeeld mee?
Het veroorzaakt ISOLATIE vanuit  AFKEURING en ANGST


Vanuit volwassen perspectief kan ik best in een aantal dingen meekomen, maar wat moet een kind hiermee? Ik was op den duur bang en achterdochtig voor alles en iedereen! Elke potentiële handreiking, promotie, vaste baan, aanmoediging, dagschotel, transactie, feedback, beloning, vraag, vacature, goede raad of ondersteuning was blijkbaar per definitie van belabberde kwaliteit, maar tevens een gevaar tot genaaid worden waar ik zelf bijstond. Dit heeft mij vooral geleerd te allen tijden onder de radar te blijven vliegen. Net hoog genoeg om niet neer te storten, maar niet zo hoog dat ik getraceerd kon worden. Je kan je er misschien bij voorstellen dat dit geen ‘vrij’ gevoel geeft. De wereld is slecht en daar moet je vooral niet bij willen horen en dus zeker geen deel van uitmaken!

Dit heeft mij aan het denken gezet, vooral met betrekking tot het opvoeden van mijn kinderen. Zelf heb ik bijvoorbeeld best veel kritiek op de huidige maatschappij en betrap ik mezelf regelmatig op het veroordelen van mensen die een andere smaak, overtuiging of leefwijze hebben als ik. Laat ik mijn kinderen hierin hun eigen styl vormen, kauw ik deze voor, probeer ik hierin subtiel bij te sturen of leg ik die van mezelf aan ze op?

Hoogst waarschijnlijk van alles wat.

Wel ben ik me, vanuit eigen ervaring, bewust geworden van, dat het in grote mate voeden van negatieve overtuigingen, een kind angstig en onvrij maakt op den duur. Aanvankelijk lijkt het misschien houvast en richtlijn te geven, maar in feite wordt hierdoor de eigen bewegingsvrijheid, ervaring en ontwikkeling belemmerd. Hoe meer wij als ‘not-done’ beleven, des te kleiner onze ruimte om nog zelf op verkenning uit te gaan.

Wow, toen ik hier met mezelf mee aan de slag ging, kwam ik toch achter een bak vol negatieve overtuigingen! Echt shocking vond ik dat, al die veroordelingen op van alles en nog wat. Het regende de hele dag aan oordelen door. van schuin inslaande pijpenstelen tot bijna onmerkbare motregen. En dit droeg ik dus allemaal aan onbewuste ballast me me mee al die tijd. En gaf ik dus vrolijk door aan mijn kroost ook.

Even voor de gein.

Lees onderstaande riedel, en bekijk eerlijk met hoeveel jij het eens bent. Iedere  ‘ja’ levert 1 punt op. Als je juist het tegendeel vindt krijg je ook een punt:

Cola is gelijk aan accu-zuur, in elk gerecht op de menukaart zit E621 en daar ga je dood aan, ik verafschuw plof-kip, ik ben geen meeloper, dus doe niet mee aan de (veel te dure) mode, fluoride is gif puur-sang, ik ben geen suikerjunkie, in ALLES zit suiker!, mensen die een face-lift doen hebben een zelfcomplex, ik ondersteun de bio-industrie niet, alles uit Amerika stinkt naar corruptie, de huisarts verdient enkel geld aan ons en houdt ons daarom stiekem ziek, aspartaam is nog veel erger, de hele politiek liegt ons maar wat voor, nylon kleding werkt verstikkend, de media is één grote fake-bende, wasmiddel ruikt veel te chemisch, global warming is een fars, siliconen implantaten lekken, chem-trails doen ons langzaam de das om, het hele onderwijssysteem deugt niet, nagelak is gif, heel veel geld verdienen is gierig, van zonnebrand krijg je kanker,  melk is voor kalveren en niet voor mensen, anti-biotica is uit den boze, alle huren zijn te hoog, wasmiddel ruikt veel te chemisch, gluten maken van je darmen een geperforeerde plak-spons en eigenlijk zijn alle granen als voedsel voor de armen bedacht; puur om te vullen, niet om te voeden. (En dan hebben we het hier over de positieve overtuigingen nog eventjes maar niet gehad 😉 )

En? Wat was je score? Hoe hoger je score, des te bewuster je leeft meen ik te beweren. En, is dat geen schouderklopje waard?

Maar nu. Bedenk je nu eens (weer voor de gein) dat je met je kind, of dat van iemand anders, een dagje gezellig naar het strand gaat. Laten we zeggen Zandvoort aan Zee. Hoogseizoen, lekker druk dus. En stel je ook eens voor dat jij bij alles waar je een negatieve overtuiging op hebt zitten (wat voorbij komt uit bovengenoemd lijstje) keihard ‘NEE’roept. Wat voor een dag vermoed je dat dit gaat worden? Hoe vrij zal het kind zich voelen?

Kan je nagaan hoe vast dat zet… En dat is ook wat ik merendeels onbewust gewoon doorpaas aan mijn kids. Gun ik ze dat? Nee.

Werk aan de winkel dus 🙂

Ik zeg zeker niet dat je dan dus maar alles moet doen waar je niet achter staat of klakkeloos moet eten wat je voorgeschoteld krijgt. Maar ik heb wel het idee dat er verschillende wegen zijn die naar Rome leiden. Wat is nu eigenlijk het verschil tussen  een  bewust en vrij levend wezen en een verkrampt mens geïndoctrineerd met de zogenaamde ‘juiste’ overtuigingen?

Het onderzoeken waard leek mij…

Veroordelingen en vaste overtuigingen geven een schijnveiligheid, maar kunnen tevens je beweging totaal verlammen denk ik. Wanneer je de uitdaging weer begint te ruiken om de verschillende perspectieven opnieuw te gaan bekijken, dan kan je weer gaan spelen, gaan dansen, gaan leren, dingen in perspectief gaan zien, gaan groeien en gaan lachen, ook terwijl je de zeven kleuren reeds in je broek voelt, hahaha!

Lof

Willemijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s